Search

Castrare si sterilizare pentru catei si pisicute. Informatii generale, avantaje si efecte secundare.Cuprins

 1. Ce inseamna termenul sterilizare si castrare?

 2. Varsta optima pentru sterilizare/castrare

 3. Avantajele sterilizarii/castrarii animalutului tau de companie

 4. Care este procedura inainte, in timpul si dupa operatie?

 5. Efecte secundare ale sterilizarii/ castrarii patrupedului tau

 6. Mituri despre sterilizare si castrare

 7. Cat costa procedura de sterilizare si castrare?


Ce este sterilizarea/castrarea?


In domeniul medical veterinar termenul de castrare face referire la interventia chirurgicala in cazul masculilor iar termenul de sterilizare face referire la femele.

Atat castrarea cat si sterilizarea reprezinta o procedura medicala care impiedica animalele de companie sa se reproduca si vine cu o serie de beneficii pentru sanatatea animalutului tau.

Ambele operatii sunt efectuate sub anestezie generala si sunt foarte sigure pentru companionul dumneavoastra.La ce varsta ar trebui sa fie sterilizat animalul tau de companie?


In cazul cainilor:

Femelele pot fi sterilizate de la varsta de aproximativ 14 luni. Va recomandam sa va programati pentru a discuta anumite aspecte legate de varsta, rasa, predispozitia genetica, in cazul unei astfel de interventii chirurgicale, pentru a stabili cu exactitate momentul optim in care se poate interveni chirurgical. O serie de beneficii pentru sanatate asociate cu sterilizarea sunt reduse daca asteptati.


Masculii pot fi castrati incepand cu varsta de 1,5 ani până la 5 ani totodata putem spune ca exista cateva rase mai mari care pot intampina probleme daca sunt castrati prea devreme, de aceea va recomandam sa va programati la Dr. Vet Clinic pentru a discuta cu medicul veterinar cand este cel mai bun moment pentru a va steriliza animalul de companie.


In cazul pisicilor:

Pisicile pot fi sterilizate sau castrate de la o varsta de aproximativ 4-5 luni, dupa ce au fost efectuate vaccinările primare. Este complet sigur daca sterilizați sau castrati pisicile mai în varsta.Care sunt avantajele sterilizării animalului de companie?


In general atat operatia de castrare cat si cea de sterilizare are o gama larga de beneficii pentru dumneavoastra dar si pentru animalul dumneavoastra de companie:

 • Un animal de companie necastrat este mai probabil sa-si exprime nevoile si sa arate un comportament nepotrivit

 • Reducerea imperecherilor accidentale

 • Femelele in calduri pot fi agitate

 • Nu se hranesc corespunzator in timpul perioadei de calduri

 • Se ataseaza de anumite obiecte (jucarii) ca si cand sunt puii lor, determinand astfel aparitia lactatiei false (pseudogestatiei)

 • Femelele intra in calduri ciclic si manifesta un comportament precum vocalizarea („chemarea”) in mod constant

 • Previne riscul multor tipuri de cancer la nivelul organelor de reproducere sau la nivelul glandei mamare

 • Se reduce pulverizarea cu urina

 • Minimizarea riscului de a incerca sa evadeze datorita dorintei sexuale. (“roamingul”)

 • Elimina riscurile asociate cu sarcina si nasterea.

Daca o femela ramane gestanta, va trebui sa va asumati responsabilitatea de a avea grija de ea in timpul gestatiei, nasterii si de a avea grija de puii ei. Cu unele rase de caini care au pana la 12 catei intr-un singur asternut, incercarea de a gasi case bune pentru ei, precum si de a le hrani, vaccina si ingriji, poate fi stresant si costisitor. Sterilizarea va evita acest lucru.Care este procedura inainte, in timpul si dupa operatie?


Facem tot ce ne sta in putere pentru a va face animalul de companie cat mai confortabil posibil în timpul și dupa operarea acestuia. Animalul dumneavoastra va primi un anestezic in timpul interventiei chirurgicale si analgezice postoperatorii pentru a ajuta la ameliorarea durerii si a le face confortabil.

In timp ce animalul dumeavoastra de companie se poate simti usor sensibil timp de cateva zile dupa interventia chirurgicala, disconfortul tinde să fie minim si animalul dumneavoastra de companie se va reface rapid.

Dupa interventia chirurgicala, se recomanda un guler (sau „con”) pentru a impiedica animalul de companie sa traumatizeze zona aferenta, ajutand zona de sutura sa ramana curata, prevenind infectia si permitand vindecarea. De obicei, gulerele Buster trebuiesc tinute pana cand rana este complet vindecata.

Tips:

Optiunile alternative includ un guler moale, un guler confortabil sau un tricou simplu. Echipa Dr. Vet Clinic va va putea sfatui cu privire la cea mai buna optiune pentru animalul dumneavostra de companie.Exista efecte secundare la sterilizarea animalului dvs. de companie?


Unii oameni se tem ca sterilizarea animalului lor de companie ii va modifica negativ personalitatea. Intr-adevar, singura schimbare pe care o vei vedea va fi pozitiva, deoarece comportamentul negativ, cum ar fi roamingul(…..), montarea sau pulverizarea cu urina se opreste.Mituri despre sterilizare si castrare


Exista, de asemenea, o perceptie falsa ca sterilizarea va face animalul dumneavoastra de companie supraponderal. Orice crestere in greutate dupa procedura nu este un rezultat direct al sterilizarii, ci din cauza supraalimentarii. Animalele sterilizate au adesea cerinte de hrana usor mai mari si va trebui sa le reduceti hrana in conformitate cu acest lucru. Veterinarul dumneavoastra va va putea sfatui cu privire la cerintele alimentare ale animalului dumneavoastra dupa interventie chirurgicala.Cat costa procedura de sterilizare si castrare?Costul variaza in functie de tipul de animal, rasa, sex si greutate. Depinde si de tipul de interventie chirurgicala pe care o alegeti. Va rugam sa contactati Dr. Vet Clinic sau sa consultati lista noastra de preturi pentru mai multe informatii.


65 views0 comments

Recent Posts

See All