Search

Dirofilarioza in lumea canina. Cauze, Tratament, Preventie


=Viermele cardiac, =heartworm disease, acronim HW


INTRODUCERE

Desi catalogata o boala exotica, in ultimii ani in practica veterinara termenul “Dirofilaria” devine din ce in ce mai uzual si i se acorda o atentie deosebita in studiul bolii, in tratarea acesteia prin diferite practici veterinare inclusiv tehnici chirurgicale dar mai ales in preintampinarea bolii prin profilaxie specifica.


CE este DIROFILARIOZA?

Dirofilarioza este o parazitoza (boala parazitara) ce afecteaza animalele de companie , transmisa prin vectori (tantarul - peste 70 de specii), agentul incriminant find reprezentat de un microorganism din genul Dirofilaria. Cele mai importante si prin urmare cele mai studiate specii sunt Dirofiliaria immitis si Dirofilaria repens, datorita potentialului zoonotic si frecventei cu care au fost diagnosticate in medicina veterinara .


CUM a contactat cainele meu boala?

Atat deparazitarile interne cat si deparazitarile externe neefectuate ciclic, produse care nu contin substante active ce fac profilaxie pe Dirofilarioza, deparazitari externe care nu au efect repelent asupra tantarilor, expunerea patrupezilor in zone cu potential endemic (delte, paduri, zone cu vegetatie abundenta sau zone cu umiditate crescuta), sunt factori care cresc potentialul de a contacta boala.


Cainele meu nu are niciun semn de boala. Poate avea Dirofilarioza?

Contrat asteptarilor, DA. Un caine cu un stil de viata sedentar poate estompa cu success primele semne de boala in aceasta patologie. Evolutia bolii este stadiala, de obicei se reflecta in semne patologice cardio-pulmonare, severitatea bolii fiind determinata de numarul parazitilor, raspunsul imunologic al gazdei, durata infestatiei.


Cainele meu a fost intepat de un tantar, poate avea Dirofilarioza?

Rolul principal in transmiterea bolii il are vectorul, in cazul de fata, tantarul. Daca vectorul respectiv este infestant - cainele poate dezvolta boala. Analog, daca vectorul este neinfestant - cainele nu poate dezvolta boala.


Tantari, tantari… Malarie si Dirofilarie…

In lantul trofic tantarii sunt un factor cheie in polenizare, reprezinta hrana pentru pasari iar larvele acestora hrana pentru fauna acvatica (pesti, broaste) si gandaci. Tot tantarii ajuta la filtrarea detritusului pentru a prospera viata pantelor. Disparitia lor ar influenta grav ecosistemul.

In ceea ce ne priveste, exista tratamente profilactice, folosite la intervalele de timp prescrise de catre medicul veterinar, asadar putem uita o vreme de tantarii infestanti.


Exista teste pentru diagnosticarea bolii?

DA, exista o multitudine de teste, teste precise, teste ce au la baza mai multe metode de identificare. Mai mult, examenele paraclinice ajuta la stadializarea bolii si la conduita terapeutica. Utilitatea testelor este destinata cainilor cu varsta peste 7 luni. (vezi lista preturi)


Ce semne apar in Dirofilarioza?

Principalele semene care apar sunt: tuse, intoleranta la efort, dispnee (respiratie cu dificultate), cianoza (coloratia albastruie a tegumentelor si/sau mucoaselor) hemoptizie (eliminarea de sange ce are ca origine caile aeriene), sincopa (pierderea brusca si de scurta durata a starii de constiinta), epistaxis (sangerare nazala in picatura), ascita (acumularea de lichid in cavitatea abdominala). La cainii sedentari, semnele sunt aproape insesizabile, chiar daca incarcatura parazitira poate fi relativ inalta.


Exista tratament pentru Dirofilarioza?

Da, tratament exista insa rezultatul tratamentului este direct proportional cu evolutia bolii, stadiul bolii, gradul de afectare cardio-respirator. (contacteaza Dr. Vet Clinic)


Este importanta preventia?

Categoric, da. Insa medicul curant va fi cel mai in masura a va sfatui ce fel de produse puteti folosi pentru animalul dumneavostra in functie de stilul de viata caracteristic fiecarui patruped, mediului, care este intervalul de repetare al deparazitarilor in functie de produsul/produsele folosite (produse topice, tablete orale, zgarzi) si ce teste profilactice se preteaza a fi efectuate la momentul respectiv.

14 views0 comments